lauantai 14. marraskuuta 2015

Eroon heinämahasta! [Osa: Pohdintoja]

"Onpa se lihava!"
"Onhan se tiine, mutta on sillä tota heinämahaa. Mä olen kyllä yrittänyt saada sitä lihomaan..."
"Älä nyt enää lihota, koska sen pitäisi synnyttää?"
"Puolen vuoden päästä..."

Ihmisillä ensireaktio on että hevonen on lihava, mutta todellisuudessa kyse on heinämahasta. Sen tunnistaa valtavasta vatsasta, mutta myös vaatimattomasta rasvakerroksesta kylkiluiden päällä. Pienimuotoinen ongelma on että tamma imettää vielä keväistä varsaansa, lisäksi se odottaa myös uutta varsaa joten mitään dramaattisia asioita ei ruokintaan voi tehdä. Kolmas perättäinen varsa on väistämättä vaikuttanut myös sen vatsalihaksiin. Ja lisäksi se on muutenkin joutohevosena kauttaaltaan lihasköyhä.

Olen surffannut ympäri nettiä, etsinyt tietoa sekä suomeksi, että englanniksi, konsultoinut viisaampia ja nyrhinyt kynteni lyhyeksi miettiessäni miten päästä eroon tamman valtavasta heinämahasta ja toisaalta, saada se lihomaan. Ärsyttävintä nettikirjoituksissa on se, että kerrotaan mitä hevosille aiotaan tehdä että mahat saadaan pienemmiksi, mutta ei kerrota toimiiko metodit. Niinpä tässä on luvassa analyyttisen pohdinnan lisäksi myös jatkokertomus.

Nyt löysin muutamia kokeilemisen arvoisia vinkkejä. Aloitetaan siitä, että perushuolto on kunnossa; hampaat on raspattu ja hevonen on madotettu. Hiekanpoistoon tarkoitetun psylliumin tamma saa syksyisin kolmena kuurina.

Tamma on vapaalla, vaikkakin slow feeding- tyyppisellä heinäruokinnalla. Heinä on tänä vuonna mitä on [7,4 MJ/kg , SRV 31g/kg, NDF-kuitu >724,6g/kg ka], joten näillä mennään. Heinän määrää tullaan [edelleen yrittämään] rajoittamaan, tavoitteena noin 20kg/vrk. Heinän lisäksi se tarvitsee valkuaislisää. Tämä on katettu 1,5 litralla soijarouhetta*.
Kivennäisruokintaan en sen enempää tässä paneudu, mutta lisäksi se on saanut probiootteja Progutin muodossa**.

Olen itse popsinut satunnaisesti maitohappobakteereja jo vuosia. Uutta tietoa minulle oli se, että probiootit toimivat ohutsuolessa ja prebiootit, kuten Yea-Sacc suoliston loppuvaiheessa, umpi- ja paksusuolessa. Prebioottituotteissa on elävää hiivaa, joiden aktiiviset entsyymit edesauttavat mm. heinän sulavuutta. Kun heinä sulaa paremmin suolistossa, hevonen pystyy hyödyntämään energian ja muut ravintoarvot paremmin. Näin ollen probiootti parantaa myös valkuaisen sulavuutta sekä kalsiumin ja fosforin imeytymistä. BINGO.

Hevonen ei laskennallisesti tarvitsisi enempää energialähteitä heinän ja soijarouheen lisäksi, mutta lisään ruokintaan kuitenkin melassileikettä sen positiivisten vaikutusten (lisäenergia, helposti sulavat kuidut) takia. Sen lisäksi hankin toisen heinäverkon ja syötän heinän tuplaverkon läpi, sillä huonosti sulavan kuidun saantia pitää selvästikin rajoittaa. Ongelman ydin on, että sulamaton kuitumassa venyttää suolistoa ja estää hyödyllisten ravintoaineiden imeytymistä. En ole mikään purkkien ja purnukoiden ystävä, mutta en usko että prebioottien lisäämisestä ainakaan haittaa on. Ostin siis NAF Synbiozyme- tuotteen, joka sisältää erikoishiivoja, jotka toimivat yhdessä optimaalisten ruoansulatustoimintojen saavuttamiseksi. Päädyin tähän sen takia että se sisältää myös Bio-Moss probiootteja ja voin näin ollen jättää Progutin pois. Yksi pussi pois, yksi purnukka tilalle - sopii hyvin ideologiaani.

Tulen pitämään teidät ajantasalla kuinka operaatio "Eroon heinämahasta" tulee onnistumaan.
(Otan myös strategiset mitat tammasta huomenna päivänvalossa)

Otan mielelläni vastaan hyväksi havaittuja vinkkejä kuinka päästä eroon heinämahasta!


* Imettävä tamma tässä kokoluokassa tarvitsee sulavaa raakavalkuaista 1100g päivässä. Heinästä tulee noin 600g. Soijarouheessa on 473g/kg ka, eli kilossa noin 416g. Litrapaino on noin 700g, eli puolitoista litraa on noin kilo. Hevonen saa tällä hetkellä siis noin 1016g sulavaa raakavalkuaista, mikä on hivenen alle tavoitearvon.

**
Patentoitu Progut® on panimohiivasta valmistettu, monimutkaisia hiilihydraattirakenteita sisältävä suolistotehoste kotieläimille. Se vaikuttaa edullisesti suoliston mikrobikoostumukseen ja tehostaa mm. immunoglobuliini A -vasta-aineiden tuotantoa suolistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti